Praha,
16
Duben
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

BUDOVA BETA NA PRAHU ZMĚN

Budova Beta byla zmodernizována a přivítala mezi své nájemce další velká jména

I přesto, že budova byla dokončena v roce 2005, čelila vysoké míře neobsazenosti, která byla způsobena především odchodem několika hlavních nájemců. Proto se současný vlastník Budovy Beta, společnost CBRE Global Investors, rozhodl být proaktivní a tvůrčí v úsilí nalézt nové nájemníky. Namísto pouhého a hojně užívaného snížení nájemného byli přizváni architekti z PH5, se kterými již pronajímatel úspěšně spolupracoval i na jiných projektech. Hlavním cílem bylo navrhnout nový vzhled společných prostor budovy včetně hlavní recepce, výtahu a také fasády.

Ondřej Laně, Senior Asset Manager ze společnosti CBRE Global Investors, říká: „Musím přiznat, že jsem byl zprvu částečně skeptický a to zejména vzhledem k odvážným návrhům na renovaci. Nakonec jsem z výsledku opravdu nadšen. Dojem z návštěvy a zejména z práce v budově BETA se rozhodně změnil k lepšímu. A to není pouze můj subjektivní dojem. Okamžitě jsme obdrželi mnoho pozitivních ohlasů jak ze strany našich stávajících nájemníků, tak ze strany potenciálních nájemců, kteří budovu Beta navštívili. Pevně věříme, že se naše snaha zúročí při úspěšném pronájmu zbývajících volných kancelářských ploch budovy Beta.”

Jednou z hlavních věcí, která se na budově Beta po zásahu architektů změnila k lepšímu, byl vchod do budovy. Ten se otevřel, prosvětlil, čímž nabízí návštěvníkům mnohem příjemnější uvítání. Nový design vstupní a centrální haly plně využil prostorného atria a to hlavně přesunem recepce hlouběji do srdce budovy. Do vstupních prostor byly použity kvalitní materiály - zejména prvotřídní dřevo, které podtrhlo sepětí budovy s přírodou. V přízemí a ve výtahových lobby na všech patrech skombinovali architekti světelné efekty s novými barrisolovými foliemi na zdech. Tyto fólie překrývají živé květiny, které díky podsvícení vytvářejí na stěně úžasné barevné efekty. Nové prvky dekoru dodaly budově hravost, svěžest a moderní vzhled. Aby se nové atributy ještě více podtrhly, rozhodla se CBRE GI pro odvážný krok - výtvarně ztvárnit výtahové šachty. Autorem se stal známý streetartový umělec Jakub Matuška, známý spíše pod jménem Maskér, který byl oceněn Národní galerií v Praze.

Jeden z architektů z PH5, pan Červenka, říká: „Revitalizace budovy Beta pro nás byla od začátku velkou výzvou. Kromě celkového rozjasnění interiéru a dosažení opticky většího a vzdušnějšího prostoru foyer jsme chtěli zdůraznit také vstup do budovy pomocí podhledů z bílého barrisolu, vedoucích od úrovně fasády až do lobby. Tentýž materiál posloužil i jako prvek propojující vstupní halu s ostatními patry, tentokrát v podobě stěn se stínohrou rostlin. Při uvažování, jak naložit s poměrně velkou plochou prosklené výtahové šachty uvnitř budovy, jsme vycházeli z přesvědčení, že umění patří i do administrativních prostor. Zároveň však bylo nutné respektovat charakter takové plochy. Proto jsme oslovili výtvarníka se silnými kořeny v graffiti a streetartu, Jakuba Matušku aka Maskéra. Zejména díky odvaze investora tak mohlo vzniknout originální umělecké dílo, které výrazně přispělo k jedinečnosti celé budovy Beta.“